Semoga Nur Afiqa jadi host yang meletop, journalist yang berjaya dan dimurahkan rezeki :>

Friday, 9 March 2018

Dreams come true.

Berangan.

Bila dengar / baca perkataan ni orang mesti kaitkan dengan hasil yang negatif. Tin kosong. Maksud aku macam...

"Berangan je lebih, habuk takda"
"Suka hidup dalam angan-angan la kau ni. Wake up!"
"Kau ni berangan je tak habis-habis"

Okay ini selalu kita dengar dari mulut kawan-kawan sekeliling kita atau keluarga kita sendiri tapi  cuba kita pandang 'berangan' ni pada sebelah positif. 

Sebab bagi aku, berangan ni elok sebab dapat bawak kita lebih jauh. Di mana aku jumpa hipotesis aku sendiri (ciwaaahh!); Semakin tinggi kita berangan, semakin tinggi usaha kita untuk capat angan-angan.

Kira berangan tu jadi satu matlamat dalam hidup kita. Kita kejar benda tu, kita usaha nak dapatkan, kita usaha cari lubang macam mana nak penuhkan tin yang kosong tu supaya tak 'bunyi' je lebih.

Sekali pun kita tak dapat nak capai tahap 'dreams come true', at least lepas kita usaha, ada jugak hasilnya.

Siapa je angan-angan dia jadi kenyataan? Takda !! sebab hidup ni penuh dengan kejutan. We did not know what happen next. Entah-entah kita dapat lebih dari apa kita angan-angankan. Apa perlu kita buat, berangan dan usaha.

Oh! ya  lagi satu suami sis selalu pesan, DOA, InsyaAllah, Maha Pemurah akan bagi apa yang kita nak :)

Tuesday, 13 February 2018

Viral


Baru2 ni kan AJL32 dan Hael Husaini menang tempat pertama bagi keseluruhan kategori. Tahniah! 😄 tapi itu bukan cerita utama yang aku nak sembang kat sini. Kalau korang perasan di akhir rancangan AJL32, Hael menyanyi lagu Jampi dan Iqram Dinzly tetiba naik stage menari dengan baju kuning HAHAHA dan aku sempatla record dengan sekali aku ketawa besar.

Terus aku post kat Twitter --Click to view the video-- dan aku tak sangka dapat sambutan gila kentang! tapi RT tak banyak mana cuma aku amaze bila video aku ni sampai masuk Oh Bulan! / Kini Viral whuw 😎 tahu haritu aku record muka aku sekali HAHAHAHAHAH 😂 


OKAY BYE!

Wednesday, 31 January 2018

Ego perempuan

Hari ni aku nak bagi pandangan pasal ego perempuan. Especially bagi pasangan bercinta yang selalu gaduh sebab ego memasing tinggi kalah Burj Khalifa. Memasing tak nak kalah pulak tu weh aduhlahai *tepuk dahi*

First and foremost (ciwah fefiling acknowledgement novel omputih gitchew), aku nak pesan kat kaum lelaki bila kau tengah hadap awek kau tengah ego. Kau iye kan je. This time, you cannot say no even though salah dia tapi kau chill je dulu.

Trust me, dalam perbalahan ni, awek kau tahu je tu salah dia cuma dia tak boleh terima kenyataan so dia nak rasa dia betul so kau biarkan je dia menang, kau iyekan je apa dia cakap dan kau ikut je apa dia cakap.

Ikut apa yang dia cakap maksud aku tu bukan dia suruh kau murtad, kau murtad. Maksud aku, dia suruh kau mintak maaf atau mengaku itu adalah kesalaha kau. Kau mengaku je atau dia kata jangan keluar lepak malam ni, ye kau iyekan je.

Tapi lepas beberapa minit keadaan dah reda, dalam keadaan kau sedang memujuk dia, kau bagi la ayat ayat deep. Bukan ayat-ayat pedih yang memarakkan api kemarahan dia balik. Nada lembut je beserta manis but in the same time kau boh sekali ayat makan dalam. Padu punya! Tak perlu maki-maki, tak perlu tegking-tengking, baling-baling barang. Perempuan ni lemah kalau kau berlembut dengan dia.

Percayalah, lepas kau smash dia dengan ayat deep kau dengan nada lembut kau tu, 15 minit lepastu dia akan sedar kesalahan. dia. Sesilap dia balik mintak maaf kat kau tanpa kau suruh. Masatu, kau buat-buat je la tanya dia, kenapa cukcam mintak maaf? Salah cukcam apa ye? so awek kau akan sedar kesalahan dia dan lepasni dah tak nak melenting ikut perasaan. CONFIRM!

Setiggi tinggi ego perempuan ni, tinggi manalah sangat walaupun ketinggian dorang bawah 150cm kuikuikui. Korang boleh je handle cuma korang tak tahu cara dia. Plus, kalau korang dah mulakan dengan kekasaran atau menggunakan kata-kata kesat dalam relationship tu, ha awek korang pun akan buat benda yang sama la.

Ingat! perempuan ni never grow up bro! Manja dorang tu, kau je boleh rasa dan control cuma cara kena betul je. Yes perempuan complicated tapi kau jangan complicated kan lagi. Dia jadi api, kau jadi air bukan minyak! mahupun orang minyak 😜

Sekian!